Artig med slips

Det er jo verken farsdag, slipsets dag eller lignende. Likevel har jeg lyst til å vise deg hvordan du kan lage et slips helt fra start. Det er jo ekstra artig å kunne gi bort noe du faktisk har designet helt på egen hånd.

Visste du at slipset har en lang historie? Jeg mener å ha lest et sted at vi faktisk må gå 400 år tilbake for å finne de første varianter av slips, de vi kaller kravatt. Det var heltemodige kroatiske soldater som skulle få hilse på Ludvig XIV som bar disse skjerflignende slipsene. Ludvig ble helt betatt, og som vi alle vet var han litt av en moteløve, og snart var de “hot stuff” blant hele aristokratiet!

DETTE TRENGER DU NÅR DU SKAL KONSTRUERE SLIPSET:

 • Godt papir, jeg bruker papirruller fra IKEA.
 • En god blyant og et viskelær.
 • Vinkellinjal og en lang linjal.
 • Tusj i ulike farger (slik at du får merket hva som skal bli hovedmønster og mønster til belegget.
 • papirsaks eller rullekniv.

Når du tegner mønster er det viktig å være veldig nøye. En liten feil kan få store konsekvenser for sluttresultatet.

SLIK GJØR DU DET: På tegningen har jeg en ring rundt tallene, på forklaringen har ikke tallene ring rundt seg.

 1. Tegn en vannrett linje midt på arket. Tegn av lengden på slipset, 132 cm. Strekk linjen litt lenger i hver ende, spissene på slipset må få plass.
 2. Sett av målet for 1/2 lengde, 66 cm. Trekk en vinkelrett linje gjennom punktet.
 3. Sett av målet for 1/4 lengde, 33 cm. Trekk en vinkelrett linje gjennom punktet. Her kan du sette av noen mål til: mål for slipsbredden og belegg. Fra midtpunktet måler du først 1,5 cm på hver side av punktet(belegget skal være 3 cm bredt), videre måler du 1,5 cm til på hver side(slipsets bredde her 6 cm.
 4. Gå tilbake til punkt 1 og trekk midtlinjen 1,7 cm mot høyre. Når du legger vinkelen din som vist på tegningen, kan du trekke en linje fra det nye punktet og 45 grader et stykke ut fra punktet, gjør det samme på andre siden av midtlinjen.
 5. Gå tilbake til punkt 2, nå kan du sette av noen flere mål her også. først 1,5 cm på hver side av den vannrette midtlinjen(beleggets bredde på 3 cm), deretter 1,5 cm på hver side av målene(slipsets bredde på 6 cm. Nå kan du tegne inn vannrette linjer mot bakre delen av slipset, gjennom punkt 3 og til de skrå linjene ved punkt 1.
 6. Ved punkt 1 på fremdelen av slipset måler du 4,5 cm til hver side for midtlinjen(9 cm til sammen), så strekker du den vannrette midtlinjen 4,5 cm mot venstre, her dannes den fremre slipsspissen. Som på andre siden setter du vinkelen som vist på tegningen og trekker linjer på 45 grader på hver side av punktet. Trekk så vannrette linjer fra punkt slik at de krysser 4,5 cm punktet på linja ved punkt 1. Fra punkt 1 måler du 5 cm inn på midtlinjen, sett av en svak loddrett strek, mål opp til den vannrette linjen, sett så av målet som vist på tegningen. Nå kan du trekke de vannrette ytterlinjene fra punkt 2 mot punkt 6.
 7. Tegn av delelinje, 45 grader, linja skal skjære gjennom punkt 2.
 8. Tegn trådretning, den skal være 45 grader på hovedstoffet, på innlegget kan du bruke midtlinjen som trådretning.
 9. Tegn av linjer for for.
 10. Tegn av alle delene på mønsterpapir. Husk å tegne 1 cm sømrom (ikke på belegg)

Klipp ut alle mønsterdelene.

Dette trenger du når du skal sy et slips:

 1. Symaskin
 2. Stoff til slipset.
 3. Belegg
 4. Tråd, om du ikke finner eksakt samme farge kan du gå en nyanse dypere enn stoffet.
 5. Sømometer
 6. Knappenåler
 7. Stoffsaks
 8. synål
 9. Hjørne- og kantformer.

Når du skal legge alle mønsterdelene på stoffet må du huske på trådretningen, den er alltid parallell med jarekanten på stoffet. Innleggsstoffet bør ikke være for tykt, da blir slipset klumpete. Det aller beste er om du finner innleggsstoff i bomull eller ull.

Håper du har tenkt ut noen du kan lage et slips til, du kan jo selvfølgelig lage til deg selv også. Mitt prikkete slips skal pakkes inn å bli gave til den fantastiske mannen min som fyller år neste uke. 🙂

Ønsker deg en fortsatt fin søndagskveld.

Sissel Andrea

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *